Ako si vybrať vhodný kuchynský drez?
Prerábate kuchyňu? Alebo zariaďujete novú?
Určite si lámete hlavu nad tým, čo a ako v nej budete mať.
Jednou z najdôležitejších vecí, ktorá by v kuchyni nemala chýbať je kuchynský drez. Trh nám ponúka množstvo druhov od mnohých výrobcov a s viacerými parametrami, a tak musíte riešiť ďalšiu dilemu. Aj s týmto by sme vám radi pomohli, preto sme pre vás pripravili krátky zoznam, vďaka ktorému si budete môcť jednoduchšie vybrať vhodný kuchynský drez.
Druhy kuchynských drezov :
- Jednodrez
- Dvojdrez
- S odkvapom
na pravej, ľavej strane alebo bez odkvapu
- S hranatým, oválnym alebo guľatým vzhľadom
Veľkosť drezu:
- Mal by sa zhodovať s rozmermi skrinky v kuchynskej linke tak, aby do nej vošli všetky vaničky drezu a odkvap
Ako si správne zariadiť veľkú kuchyňu? Dočítate sa v našom článku:

Veľká kuchyňa pre celú rodinu s detailmi od špičkových výrobcov
Veľká kuchyňa sa bez kuchynskej linky nezaobíde. S ňou však veľmi úzko súvisia aj ďalšie detaily, ako napríklad prívod vody, odpadový systém, kuchynský drez, drezová batéria, dávkovače na drez a ostatné príslušenstvo.
Hĺbka drezu:
- Záleží od toho, či v dreze budete umývať riad a aký veľký bude. Ak máte početnejšiu rodinu, vyberte si nie plytký, ale hlboký drez, ideálne s hĺbkou 19 až 20 centimetrov.
Výška drezu:
- Zasadenie drezu by malo byť prispôsobené podľa toho, kto bude kuchyňu využívať častejšie. Na drez sa má pohodlne dočiahnuť dlaňami na dno, a to bez toho, aby ste sa predkláňali.
Farebné prevedenie drezu:
- Farby nie sú až také podstatné, ale ak ste detailista, môžete si vybrať medzi klasikou alebo novými trendmi. Medzi tie patria napríklad biele, čierne, antracitové, šedé, kamenné alebo drezy v živých farbách.
Viac o farbách v kuchyni sa dočítate v našom článku:

Nebojte sa farieb vo vašej kuchyni či kúpeľni
Ak patríte k tým, ktorí radi experimentujú, mali by ste vedieť, že v kuchyni nemusíte mať iba nerezovú batériu s obyčajným drezom, alebo v kúpeľni nemusí byť všetko odeté do bielej armatúry s bielymi či chrómovými doplnkami.
Materiál drezu:
- Medzi
najrozšírenejšie a najpredávanejšie patria nerezové
drezy.
Pri výbere dbajte, aby bol nerezový drez z 18/10
chrómoniklovej potravinárskej ocele, ktorá je odolná voči
korózii. Vyhnite sa príliš lacným nerezovým
drezom, ktoré po čase zhrdzavejú a zle sa čistia.
Zapamätajte si tiež, že čím hrubšie steny drezu, tým vyššia
kvalita. Ideálna hrúbka je 1,2 mm. Štandardné drezy majú hrúbku
stien 0,6 mm a menej kvalitné iba 0,3 až 0,4 mm. Výhodou
nerezových drezov je nízka cena, odolnosť voči korózii a
jednoduchá údržba. Medzi nevýhody patrí nižšia odolnosť voči
poškriabaniu.
- Granitové
drezy sú vyrobené z drvenej žuly (80%) akrylátového
spojiva (15%) a farbiva (5%). Tieto kuchynské drezy sú veľmi
kvalitné a odolné voči náročným podmienkam. Výhodou
rozmanitosť farebných prevedení, odolnosť voči farebným
škvrnám a vysokej teplote (až 100 °C). Nevýhodou je
zachytávanie špiny a nižšia odolnosť voči agresívnym
čistiacim prípravkom.
- Kuchynské drezy z tectonitu sú vyrobené zo 100% recyklovateľného materiálu – z SMC (Sheet Molding Compound) a patria medzi lacnejšie verzie granitových drezov. Medzi výhody určite patrí štýlový vzhľad, odolnosť voči poškriabaniu, vysokým teplotám, chemickým čistiacim prípravkom.
Viac o kuchynských drezoch sa dočítate v našom článku:

Kuchyňa bez drezu. Viete si to predstaviť?
Videli ste už niekedy kuchyňu bez drezu? My si myslíme, že kuchynský drez má v kuchyni svoje nezameniteľné miesto.